Behandelingen

In mijn praktijk kunt u terecht voor de volgende behandelingen:

 • Diabetische voetverzorging
 • Reumatische voetverzorging
 • Nagelbeugel techniek
 • Orthesiologie
 • Nagelprothese techniek
 • Anti druk techniek

Basis behandeling

Deze behandeling bestaat uit:

 • het desinfecteren van de voeten voor een optimale hygiëne
 • het frezen en knippen van nagels, behandeling van eventueel ingroeiende nagels
 • nagel en nagelomgeving schoonmaken
 • het verwijderen van likdoorns, overtallig eelt en eventueel behandeling kleine kloven
 • desinfecteren van de voeten
 • incrèmen van de voeten

Behandeling voor Diabetische cliënten is gelijk aan de basisbehandeling

Met uitzondering van de cliënten die via een verwijzing van de podotherapeuten komen en alleen volgens het zorgprofiel behandeld willen worden zonder bijbetaling is de behandelduur 20 min.

Behandeling voor Reumacliënten is gelijk aan de basisbehandeling

Nagelbeugel

Wanneer een nagelbeugel?
Als nagels niet te corrigeren zijn en het ingroeien van de nagel (meestal de grote teennagel) een terug komend feit is, kan een nagelbeugel uitkomst bieden.
Niet alle bugels zijn geschikt om te gebruiken bij Diabetici en Reuma patiënten (overleg dit met uw pedicure).
Wij kunnen kiezen uit een aantal methoden. Welke methode we gebruiken hangt af van de conditie van uw nagel:

 • B/S Spange
 • Ross Fraser techniek ( Omega beugel)
 • Gorkiewicz-spange (Nagel veertje)
 • Luga-clip T vorm

Ortheselogie

Is gemaakt van soepel en elastisch materiaal op basis van siliconen.
De Orthese kan toegepast worden bij:

 • een weke likdoorn tussen de tenen
 • drukontlasting bij een hamerteen
 • drukontlasting bij een klauwteen
 • likdoornvorming op de tenen/onder de teenkopjes
 • bescherming van de knok bij een hallux valgus

Nagelregulatie, ofwel nagelreparatie en prothesetechniek

Hierbij maken wij gebruik van een acrylsysteem of gelsysteem.
De toepassingsmogelijkheden zijn zowel cosmetisch als therapeutisch voor o.a.:

 • nagelherstel
 • begeleiding van een groeistoornis
 • nagelverlenging
 • nageltrauma
 • het versterken van zwakke nagels
 • behandelen van een ingegroeide nagel
 • verfraaien van nagels

Anti druk techniek - beschermende techniek / vilttherapie

Dit gebruiken wij om het probleem van pijnlijke drukplekken op te lossen door middel van een vilttherapie. Een tijdelijke drukontlasting van een Ulcus voordat u bij uw podotherapeut of arts terecht kunt. Maar ook opheffing van wrijving met en zonder antidruk.
Het tijdelijk drukvrij leggen van een hielspoor of voetwrat onder het hielbeen.
Zoals bescherming van een gevoelige voorvoet of een pijnlijke knok

Voetproblemen

 • blaren
 • eeltvorming
 • huidschimmel
 • ingroeiende teennagels
 • kloven
 • likdoorns
 • schimmelnagels
 • voetwratten

Blaren

Een veel voorkomend probleem bij sporters zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door: blaarvorming.

Behandeling
Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Het is van groot belang voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie dat de blaar gedurende de eerste 24 uur gesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar. Een blaar geneest nog sneller als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen. Om daarbij het gevaar van infectie te voorkomen wordt het gebied rondom de blaar met betadine jodium ontsmet. Vervolgens maakt men aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald en drukt men het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er goed voor dat al het vocht afloopt en het blaardak verkleeft met de blaarbodem. Het losse stuk huid mag beslist niet worden verwijderd omdat er dan een infectie ontstaat. Plak daarna de blaar strak af met een pleister (zonder gaas) in de meeste gevallen kan men daarna gewoon weer verder lopen of sporten

Voorkom blaren.
Vooral in het begin van het seizoen treden blaren op, wanneer de huid enige tijd niet aan druk of wrijving blootgesteld is geweest. Neem daarom vooral in deze periode beschermende maatregelen. Plak gevoelige huidgebieden af tijdens training en wedstrijden met bijvoorbeeld een pleister (dus zonder verbandgaas) de schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van de huid. Om blaren te voorkomen moeten sportschoenen goed aansluiten

Eeltvorming

Eelt is een natuurlijke bescherming van de huid op extra druk. Overmatig eelt aan de voet geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten.

Hoe ontstaat eelt?
Eelt is een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal en onder de hiel de plaatsen waarop wij staan de ‘drukpunten’. Bij veel mensen wordt de beschermlaag te dik en veroorzaakt pijn bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

Eelt door verkeerd schoeisel.
Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg kans op pijnlijke likdoorns. Meestal zijn dan de schoenen de oorzaak, deze zijn dan te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken, doordat er een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Om overtollige eeltvorming aan de tenen te voorkomen zijn goed passende schoenen dus heel belangrijk.

Huid en (voet)schimmel

Huidschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Veel mensen hebben last van deze jeukende huidaandoening.

Hoe herkent u huidschimmel (zwemmerseczeem)?
Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door het krabben gaat de huid kapot!
Deze infectie is zeer besmettelijk.

Wat is de oorzaak van huidschimmel?
U loopt huidschimmel op in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best. Ook overmatig zeepgebruik en het niet goed afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) dragen bij aan het ontstaan van een schimmel.

Behandeling
In een vroeg stadium kan een behandeling met anti schimmelzalf en poeder nog afdoende zijn. Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodende poeder of spray. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zich telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen!

Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teennagel) is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Wij geven u tips om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien en leggen uit wat de pedicure voor u kan doen, om snel van de pijn te worden verlost.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd/te kort knippen van de nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in de hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teentop heen krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Teennagels dienen altijd 1 millimeter uit te steken, dus voorbij de teentoppen. Een ander veel gemaakte fout is, dat men de hoek schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door het knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnen dringt, gaat er een ontsteking ontstaan. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen, die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg. In veel gevallen speelt meer dan een van de genoemde factoren een rol.

Hoe kunt u ingroeiende teennagels voorkomen?
- knip uw teennagels altijd recht en nooit te kort
- knip nooit hoekjes van de teennagels af
- vijl ook de teennagels netjes glad zoals u dat ook bij uw vingernagels zou doen
- draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in de breedte als in de hoogte
- heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheid om de groei te reguleren.

Kloven

Kloven zijn plekken waar de huid is ingescheurd. Deze scheuringen van enkele millimeters tot centimeters lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte.

Hoe herkent u kloven.

Er zijn twee soorten kloven:

 • Een vochtige kloof tussen of onder de tenen.
  Deze ontstaan door een verweekte huid of door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze moet eerst worden behandeld met door de arts voorgeschreven medicatie. Daarbij is het oorzaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen.
 • Droge kloven aan de hiel.
  Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geven vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voordurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijke pijnlijke aandoening.

Likdoorns

Een likdoorn (ook wel een eksteroog genoemd) is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen, dat wil zeggen dat het gevormde eelt door druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt, een kegelvorm met een punt naar binnen. Door de kegelvorm doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Als pedicure kunnen wij deze likdoorn verwijderen en adviseren hoe u likdoorns kunt voorkomen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld op dezelfde schoenen blijven lopen, is het logisch dat er zich op den duur weer een likdoorn vormt.

Schimmelnagels

Hoe herkent u een schimmelnagel?
Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte tot gele bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de nagel in dikte toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?
In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last met lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar de zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich makkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.
Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s.
Wanneer u daar op blote voeten rond loopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie al gelegd. U bent dan zelf weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe kunt u schimmelnagels voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.

Wat kunt u zelf doen om de kans op ontsmetting zo klein mogelijk te houden:

 • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
 • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
 • Draag sokken van absorberende, natuurlijke materialen zoals katoen of wol.
 • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty,s.
 • Trek elke dag schonen sokken aan.
 • Draag zoveel mogelijk open schoenen.
 • Kies liefst voor schoenen van echt leer.
 • Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
 • Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.
 • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
 • Draag altijd slippers in openbare ruimtes zoals kleedkamers, douches of sauna’s.

Behandel niet alleen uw nagels met een tinctuur voor schimmelnagels, maar ook uw schoenen met een schimmeldodend middel en laat uw nagels regelmatig bij uw pedicure wat dunner frezen dit bevordert de genezing.
Een behandeling van een schimmelnagel duurt lang voordat u een beetje resultaat ziet.
Vooral de nagels van de grote tenen groeien slechts enkele millimeters per maand.

Voetwratten

Een gewone voetwrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat. Voetwratten worden, net als wratten op andere plaatsen op het lichaam, veroorzaakt door een virusaandoening.

Hoe herkent u een voetwrat?
Wratten en likdoorns zijn moeilijk te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

Soorten voetwratten.
Voetwratten zijn zeer besmettelijk, de gewone wrat komt meestal voor op jongere leeftijd.
Er zijn verschillende soorten wratten, waaronder de ouderdomswrat. Het is een bruinachtige woekering van diverse afmetingen en kan overal op de huid voorkomen, ook op de voeten. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel het soms jaren kan duren.

Eerst naar de huisarts!
Als u een voetwrat heeft of denkt te hebben, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Omdat er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal een pedicure niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts.
Wanneer de huisarts heeft vastgesteld dat de voetwrat door de pedicure kan worden behandeld, kan deze overgaan tot het behandeling en bij pijnklachten door druk, kunnen we het eventueel drukvrij leggen met een vilttechniek.